fbpx

Количката е празна

Спортни стоки, туристическа екипировка и алпийско оборудване

Туристическа, алпийска и къмпинг екипировка

Онлайн магазин за туризъм и планински спортове

0885 827 824

shop@ex3m.bg

Black Diamond Deuter Easy Camp Osprey Petzl Robens Thermos Vango Victorinox Tashev

Най-продавани продукти

Ние сме уверени в качеството на продуктите, които предлагаме и се гордеем с почтеността на нашите услуги. За това предлагаме на нашите клиенти възможността да върнат или заменят закупения продукт в рамките на 14 дни, а ние ще им върнем парите. Всичко! И то без да задаваме излишни въпроси!

Спортът водни ски има за своя родина САЩ и Австралия. В тези страни в древността туземните племена са правили първите опити да се плъзгат върху водната повърхност в крайбрежните райони, стоейки върху дървени плоскости, тласкани от скоростта, с която са се движели вълните към брега. Това предизвикало голям интерес сред изследователите, посетили тези райони, след като те били открити от първите мореплаватели.

Времето се затопля и започва сезона на почивките. Все по-често започваме да се замисляме къде ще прекараме отпуската или ваканцията си. Натоварения и шумен град ни кара да обърнем поглед към планината и морето и към любимите занимания на открито. Всеки от нас има нужда да разпусне от стреса, на който сме подложени ежедневно и дали ще е само за ден, уикенд или за повече време, ние ще отидем в планината на излет, ще си направим пикник на някоя полянка или ще се наслаждаваме на лъчите на лятното слънце докато правим тен на морския плаж.

Видове котки за катерене

Сведения за използването на котки има още от 16-ти век. Те представлявали подкови от кон, които били закрепени за дървена или метална рамка и били използвани от овчарите в Алпите. По-късно, в началото на 20 век, Оскар Екенщайн създава десет-точкова конструкция, която Хенри Гривел произвежда за него. Няколко десетилетия по-късно, Лорън Гривел (синът на Хенри) прави подобрение, като добавя и предните два шипа към дизайна на котките и се получава това, с което сме запознати и днес като чуем за алпийски котки.

Как горите въздействат на здравето ни - инфографика

Предлагаме списък с десет точки за това как горите, дърветата и зеленината ни въздействат и ни карат да се чувстваме по-добре физически и психически. Информацията е под формата на инфографика, така че ако сте съгласни с написаното може по-лесно да я споделяте в социалните мрежи. Надяваме се това да накара повече хора да се замислят доколко природосъобразен начин на живот водим. И така...

Да сте подготвени докато сте в планината и карате велосипед е абсолютно задължително. А колкото сте по-далеч от всякаква помощ, от която евентуално бихте имали нужда, толкова повече неща ще трябва да носите със себе си. Има и някои важни въпроса, с които трябва да се съобразите, независимо от трудността на маршрута, по който ще поемете и нивото на уменията ви.

Искате да си купите велосипед, но не знаете откъде да започнете? Можеби приятел ви е препоръчал определен модел, докато друг пък твърди, че неговият е най-подходящия за вас. Кого ще послушате? Какво ще кажете за никой?

Дрехи с естествен гъши пух

Наближава зимния сезон и е добре да знаем най-важното за различните видове изолационни материали на дрехите и екипировката за планина. Като цяло, еднопластовите изолиращи дрехи имат по-високо съотношение на топлина към тегло, отколкото многослойните системи на обличане и са по-малко рестриктивни при активна дейност. Наред с тези предимства обаче, върви и ограничения температурен обхват, в който изолиращото облекло ще ви кара да се чувствате удобно.

Траверсите много често са едни от най-запомнящите катерачни предизвикателства и основната причина за това е трудното им осигуряване и триковото катерене. Трудностите се дължат на две основни причини - в първия случай е необходимо да използваме много дълги примки, за да се намалим триенето и пречупването на въжето, а във втория трябва да забравим за осигуряването и да изложим на опасност, както себе си, така и втория в свръзката.

Как се избира палатка

Какъв тип турист сте? Обичате да паркирате колата си до къмпинга и там да опънете палатката? Или предпочитате планинските трекинги и я носите в раницата си, за да може да спрете и да я опънете на всяко едно място, което си харесате? А може би нещо по средата?

Днес има всякакви видове палатки, които отговарят на всички стилове на лагеруване и ценовият им диапазон е доста широк. Ето и основните категории, в които може да се разделят палатките:

Какви са видовете алпинизъм

Различните методи и стилове в алпинизма са еволюирали през годините. Основната причина зад тази еволюция е сериозното развитие на алпийската екипировка. Напредъкът на материите, като Gore-Tex мембраната например, здравите и същевременно много леки материали като пластмаси, карбонови нишки, метални сплави и други, пакетираните високоенергийни храни, подобрените туристически палатки, всичко това означава, че големите и бавни изкачвания в експедиционен стил отстъпват  път на бързия и лек алпинизъм. Маршрути, които преди изискваха дни със старото оборудване и методи на катерене, сега отнемат часове.

Класифициране на въжетата за катерене

В предишната статия разгледахме видовете въжета за катерене според еластичността и размерите им. Сега ще обърнем малко внимание и на някои други критерии, според които те се класифицират и според които можете по-добре да направите своя избор кое въже е най-подходящо за вас и вашите нужди.

В една забавна сцена от филма „Романс за камъка“, героят на Майкъл Дъглас се съгласява да заведе героинята на Катлийн Търнър до телефонна кабина на стотици мили разстояние. Той отказва да й помогне за носенето на изцяло непрактично събрания багаж и дори по-късно отрязва токчетата й, за да може да ходи по-лесно на тях. Този малък пример обхваща същността на това как да събираме багажа си за приключенско пътуване. По-малко, определено е по-добре!

Контакти:

0885 827 824

shop@ex3m.bg